Hírek


A Hyundai IONIQ 5 újraalkotja az elektromobilitás életstílusát


  • A mai napon, egy virtuális világpremier keretében bemutatkozott a Hyundai tisztán elektromos, kompakt szabadidőjárműve, az IONIQ 5
  • A modell formavilága olyan új lehetőségeket térképez fel, amelyek csak kifejezetten elektromos hajtásra tervezett padlólemezzel valósíthatók meg a vállalat első sorozatgyártású típusának, a Hyundai Pony-nak a merész szellemiségét idézi, rávilágítva a Hyundai formai fejlődésének 45 évére, és előre tekintve a jövőbe A külső megjelenést az elektromos járművek tipológiáját kihangsúlyozó, a 3000 mm-es tengelytáv által meghatározott, egyedi arányok jellemzik. A belső tér a teljesen sík padlóval és az „univerzális szigettel” minden eddiginél nagyobb kényelmet és használati értéket kínál.
  • Számos gyakran érintett felületen környezetbarát anyagokkal és a természet által ihletett színekkel találkozhatunk, összhangban a Hyundai fenntarthatósági elkötelezettségével
  • Kiemelkedő menetteljesítmények, ultragyors 400V és 800V rendszerű töltés
  • A V2L („Járműből a fogyasztóra”) funkcionalitás négy keréken gördülő töltőt varázsol az autóból
Offenbach, 2021. február 23. A Hyundai Motor Company a mai napon, egy virtuális világpremier keretében bemutatta az IONIQ 5 kompakt szabadidőjárművet. A Hyundai új, akkumulátoros elektromos járműveket (BEV) felvonultató IONIQ almárkájának első tagjaként az IONIQ 5 fenntartható megoldásaival és innovatív funkcionalitásával új mércét állít az elektromobilitás életstílusának.

Az IONIQ 5 alapját a Hyundai Motor Group kifejezetten akkumulátoros elektromos járművekhez tervezett E-GMP (elektromos, globális moduláris platform) padlólemeze adja: az ebből adódó, nyújtott tengelytáv határozta meg a modell egyedi arányait. Az E-GMP alkalmazása tette lehetővé az IONIQ 5 innovatív, számos tapintási ponton környezetbarát anyagokkal borított belső kialakítását; a kiemelkedő teljesítményhez társuló, ultragyors töltési lehetőséget és V2L (járműből a fogyasztóra) funkcionalitást; valamint azokat a fejlett online kapcsolódási és vezetőtámogató szolgáltatásokat, amelyek a felülmúlhatatlan utazási élmény mellett kiemelkedő biztonságot is szavatolnak.„Az IONIQ 5 korlátozások nélkül alkalmazkodik mindenki életstílusához, és az egész utazás során előre gondoskodik az utasok igényeiről.”mondta Thomas Schemera, a Hyundai alelnöke és globális marketing vezérigazgatója. „Túlzás nélkül az első olyan elektromos jármű, amely belső terének és fejlett technológiáinak innovatív felhasználásával vadonatúj élményt biztosít.”Az elektromos járművek tervezésének új korszakát harangozza be

Az IONIQ 5 progresszív formaterve szakít a múlt bevett szokásaival, és kihasználja a kifejezetten akkumulátoros elektromos járművekhez tervezett padlólemezből adódó, új formatervezési szabadságot. A vállalat első sorozatgyártású modelljének, a Hyundai Pony-nak a merészségét idéző IONIQ 5 rávilágít arra a 45 éve tartó utazásra, amely során a Hyundai az ügyfelek életének szerves részévé vált, és ezzel kapcsot teremt a múlt, a jelen és a jövő között. Az IONIQ 5 ezzel újraalkotja az időtlen formaterv fogalmát, egyben megteremtve azt a tematikát, amely az IONIQ modellcsalád bővülésével együtt fejlődik majd.

Az IONIQ 5 a Pony által ihletett sziluett és a 3000 mm-es tengelytáv társításának köszönheti egyedülálló külső stílusát. Ahhoz, hogy a nyújtott tengelytávból adódó, újszerű arányokat a modern elektromos járművek tipológiához igazítsák, a formatervezőknek különösen kifinomult megközelítést kellett alkalmazniuk.Elöl a kerékívekre rázáródó motorházfedéllel találkozunk; ez a Hyundai történetében most először alkalmazott megoldás rendkívül szűk illesztési hézagokat, és ezáltal optimális aerodinamikai teljesítményt eredményez. Az első lökhárító hangulatát az a látványos V-alak határozza meg, amely az IONIQ 5 összetéveszthetetlen fénykarakterét megteremtő, jellegzetes nappali világítást is magában foglalja. Az apró, pixelszerű LED-csoportok a jármű faránál is visszaköszönnek.

Oldalt a karosszéria síkjába simuló, onnan automatikusan kiemelkedő kilincsek nem csak letisztult felületet, de jobb aerodinamikai hatásfokot is eredményeznek. Az orr és a far formai elemei az ajtóknál olvadnak egységbe, megvalósítva a vadonatúj Hyundai Tucsonnál bevezetett 'parametrikus dinamika' formanyelvet. A Hyundai 45 elektromos tanulmányautót idéző, robusztus C-oszlop messziről felismerhető, tiszteletet parancsoló megjelenéssel vértezi fel az IONIQ 5-öt.Az aerodinamikailag optimalizált keréktárcsákon is visszaköszön a parametrikus pixel dizájntematika: 20 colos átmérőjükkel ezek a legnagyobb keréktárcsák, amelyeket a Hyundai valaha elektromos járműre szerelt. A kerekekkel válnak teljessé az IONIQ 5 tökéletesített, a Hyundai E-GMP platformjához optimalizált arányai.

„Új mobilitási élmény egy új generáció számára. A projekt első pillanatától kezdve ez volt a feladatunk: hogy tovább tekintsünk a látóhatárnál, mégis megőrizzük a Hyundai alapvető értékeit.”mondta SangYup Lee alelnök, a Hyundai globális formatervező központjának igazgatója. „Az IONIQ 5 az időtlen értékek új definíciója: egy közös szál, amely kapcsolatot teremt a márka múltja, jelene és jövője között.”

Az „élettér” tematika határozza meg a belső minden elemét, mindenekelőtt azt az „univerzális sziget” névre keresztelt padlókonzolt, amely akár 140 mm-rel hátrébb tolható. Az univerzális sziget, valamint az akkumulátoroknak otthont adó, teljesen sík padló szabadabb mozgást tesz lehetővé a fedélzeten.Az IONIQ 5 első ülései elektronikusan szabályozhatók. Az ülések optimális szögben dönthetők hátra, így az utasok a súlytalanság élményét élhetik át. A Hyundai mintegy 30 százalékkal csökkentette az első ülések vastagságát, ezzel még több helyet biztosítva a hátul utazóknak.A belső tér számos tapintási pontját – az üléseket, a tetőkárpitot, az ajtóburkolatokat, a padlót és a kartámaszokat – fenntartható forrásból származó, környezetbarát anyagok borítják, az újrahasznosított PET-palackoktól kezdve a növényi alapú (bio-PET) fonalakig és természetes gyapjúfonalakig; a környezetbarát módon feldolgozott, növényi cserzésű bőrtől kezdve a növényi alapú biofestékekig.

Az ügyfelek kilencféle karosszériaszín közül választhatnak; ezek közül öt, természeti ihletésű árnyalat kizárólag az IONIQ 5-höz rendelhető. A beltérben háromféle színharmónia áll rendelkezésre.

Minden ügyféligényt kielégítő elektromos hajtási rendszerek

Az IONIQ 5-höz elérhető, elektromos hajtási konfigurációk minden ügyfél mobilitási igényeihez igazodnak, anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötni a teljesítmény terén. Az ügyfelek kétféle akkumulátorcsomag – 58 kWh vagy 72,6 kWh – közül választhatnak, ahogy villanymotor-konfigurációból is kettő áll rendelkezésre: az egyiknél csak a hátsó tengelyen, a másiknál elöl és hátul egyaránt található villanymotor. Az összes elérhető elektromos hajtási konfiguráció kiemelkedő hatótávolságot kínál; a végsebesség minden esetben 185 km/óra.

A hajtáslánc-kínálat csúcsán a 72,6 kWh-os akkumulátorral társított összkerékhajtású (AWD) konfiguráció áll: ennek rendszerteljesítménye 225 kW; maximális kombinált forgatónyomatéka 605 Nm. Ez a hajtáslánc 5,2 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/órára.

Ugyanez a 72,6 kWh kapacitású akkumulátor kétkerék-hajtással (2WD) társítva 470-480 kilométeres elektromos hatótávolsággal vértezi fel az IONIQ 5-öst (WLTP norma szerint.)

Ultragyors akkumulátortöltés innovatív V2L (járműből a fogyasztóra) funkcióval

Az IONIQ 5 E-GMP padlólemeze 400V és 800V töltési rendszereket is képes kezelni. A platform alapértelmezésben a 800 voltos töltést is támogatja, ám további komponensek vagy adapterek nélkül is alkalmas a 400V-os töltés fogadására. A többféle feszültségű töltőrendszer világelső, szabadalmaztatott technológiája a villanymotort és az invertert felhasználva alakítja át a 400V-ot 800V-ra, így gondoskodva a kiszámítható töltési kompatibilitásról.

350 kW teljesítményű töltőt használva az IONIQ 5 mindössze 18 perc alatt 10 százalékról 80 százalékra tölthető. Az IONIQ 5 csupán 5 perc alatt 100 kilométer megtételére (WLTP) elegendő töltést képes felvenni.

Emellett az IONIQ 5 innovatív V2L funkciójának köszönhetően a felhasználók bármilyen elektromos berendezést (pl. elektromos kerékpár, elektromos robogó vagy kempingfelszerelés) tölthetnek vagy működtethetnek a járműről, amely így guruló töltőként szolgál.A V2L funkció legnagyobb kimenő teljesítménye 3,6 kW. A V2L csatlakozó aljzat a második üléssor alatt található, és a jármű aktív állapotában használható. Kívül, az akkumulátor töltésére szolgáló aljzat mellett egy másik V2L csatlakozót is elhelyeztek. A felhasználók konverter segítségével tölthetik nagyteljesítményű elektromos berendezéseiket. A külső csatlakozóról a jármű lekapcsolt állapotában is vételezhető elektromos áram.

Innovatív kapcsolódási és vezetőtámogató funkciók a biztonság és a kényelem szolgálatában

Az IONIQ 5 fejlett technológiák alkalmazásával biztosít fokozott digitális felhasználói élményt. A széles, konfigurálható, kettős vezetői környezet egy 12 colos infotainment érintőképernyőből, valamint egy árnyékoló nélküli, 12 colos digitális műszeregységből áll, amely a felhasználók igényei szerint testre szabható.

Az IONIQ 5 az első olyan Hyundai modell, amely kiterjesztett valóságú Head-Up kijelzőt (AR HUD) alkalmaz, gyakorlatilag kijelzővé alakítva át a szélvédőt.

Az IONIQ 5 a Hyundai SmartSense fejlett vezetőtámogató rendszer következő generációját is megkapta, és ezáltal a legmagasabb szintű biztonságot és kényelmet kínálja vezetőjének. Az IONIQ 5 a Hyundai történetében elsőként kínál Autópálya asszisztens 2 (HDA 2) funkciót. A további vezetőtámogató funkciók között említést érdemel a ráfutásos balesetet megelőző rendszer (FCA), az aktív holttérfigyelő rendszer (BCA), az intelligens sebességkorlátozó táblafelismerő rendszer (ISLA), a vezető éberség-felügyeleti riasztás (DAW), vagy az adaptív távolsági világítás (HBA), és így tovább.

Az IONIQ 5 európai forgalmazása 2021. első félévében veszi kezdetét egyes kiválasztott régiókban.

IONIQ 5 műszaki adatok:

※ Szerkesztői jegyzet: A sajtóközleményben előforduló műszaki és felszereltségi információk országtól / régiótól függően eltérőek lehetnek.IONIQ 5 további részletek:1. Dizájn és fenntarthatóságAz IONIQ 5 progresszív formanyelvét a 2019-ben bemutatott Hyundai ‘45’ elektromos tanulmányautó ihlette. A Hyundai 'érzéki sportosság' formai filozófiáját követő '45' tanulmányautó egydobozos karosszériát, valamint az elektromos hajtástechnológiákra és autonóm technológiákra felkészített, futurisztikus belső teret kapott.

Az IONIQ 5 tervezői hasonlóképpen jártak el, ám egy lépéssel tovább mentek: az autó az elektromos mobilitás jövőjéhez vezető hídként szolgál, amely fejlett technológiai tartalmat kínál, környezetbarát, és közvetlen kapcsolatban áll a modern ügyfelek igényeivel.Egyedi arányú karosszéria és a kategória leghosszabb tengelytávjaAz IONIQ 5 egyedi külső megjelenését letisztult, éles vonalak jellemzik; ezek kecses, kifinomult megjelenést eredményeznek. Az akkumulátoros elektromos jármű pontosan modellezett felületei és idomai szögletes, csaknem geometrikus külsőt kölcsönöznek a gépkocsinak. Emellett a Hyundai formatervezői elöl és hátul egyaránt élvonalbeli parametrikus pixel lámpatesteket alkalmaztak. Ez a páratlan formai részlet is a Hyundai azon szándékát jelzi, hogy alapjaitól fogva újraalkossa az elektromos mobilitást egy olyan, kifejezetten elektromos járművekre méretezett dizájnnal, amely a jövőbeli IONIQ modelleken is megjelenik.

Az IONIQ 5 szabadidőjármű karosszériájának különleges arányokat kölcsönöz nyújtott tengelytávja és rövid túlnyúlásai. A 4635 mm hosszú, 1890 mm széles és 1605 mm magas karosszéria 3000 mm-es tengelytávval társul: a kompakt IONIQ 5 a középkategóriára jellemző helykínálattal rendelkezik.

Az ügyfelek kilencféle karosszériaszín közül választhatnak; ezek közül öt, természeti ihletésű árnyalat kizárólag az IONIQ 5-höz rendelhető. Ezek közül kettő – a modell arculatát meghatározó Gravity Gold matt és a Shooting-Star Gray matt – matt kidolgozású, míg további három – a Digital Teal-Green gyöngyház, a Mystic Olive-Green gyöngyház és a Lucid Blue gyöngyház – pedig gyöngyház kivitelű. A karosszériaszínek kínálatát az Atlas White, a Galactic Gray metálfény, a Cyber Gray metálfény és a Phantom Black gyöngyház teszi teljessé.Tágas, testre szabható belső tér, valóságos második otthonAz IONIQ 5 markánsan elkülönül más középkategóriás crossoverektől, különös tekintettel a belső égésű motorral és hagyományos elektronikus kormányművel szerelt modellekre, hiszen az E-GMP padlólemez az akkumulátorokat is befogadó, sík padlót eredményez, ami innovatív belső kialakítást és extra lábteret tesz lehetővé.

Az IONIQ 5 3000 milliméteres tengelytávja – amely még a Hyundai Palisade szabadidőjármű zászlóshajó tengelytávjánál is hosszabb 100 mm-rel – a nagyméretű személyautók helykínálatával ruházza fel a kompakt szabadidőjárművet. A nyújtott tengelytávnak köszönhetően a Hyundai dizájnerei hagyományos autóbelső helyett egyfajta 'életteret' tervezhettek.

Az eltolható 'univerzális sziget' padlókonzolhoz egyszerű kialakítású középkonzol társul; az irányváltó a kormánykerék mögött kapott helyet. Az eltolható konzol révén nem csak rugalmasabban használható ki a belső tér, de azt is lehetővé teszi, hogy az utasok bármely oldalról be- vagy kiszálljanak, ha szűk helyen parkol az autó. A padlókonzol szolgáltatásait – a pohártartókat, a 15 wattos vezeték nélküli okostelefon gyorstöltőt és az USB aljzatokat – a második soron utazók is élvezhetik. Az univerzális sziget újraalkotja a padlókonzol fogalmát, és az egyszerű, statikus tárolórekesznél jóval összetettebb funkcionalitást kínál.Az IONIQ 5 különleges panoráma tetőszerkezete még jobb térérzetet biztosít: az IONIQ 5 tetejét egyetlen hatalmas, megtámasztás nélküli üvegpanel alkotja.

Az IONIQ 5 összesen 531 liternyi helyet kínál az utasok csomagjainak; a második sori üléseket teljesen lehajtva ez csaknem 1600 literre bővíthető. A még jobb kihasználhatóság érdekében a második sori ülések 135 mm-rel előrébb húzhatók, illetve 60:40 arányban osztva dönthetők. További, akár 57 liternyi férőhelyet kínál az első csomagtartó, amely hosszabb utazások alkalmával jelentősen megkönnyíti a pakolást.

A digitális műszeregység mellett található fémbetéten többcélú tárolótálca helyezhető el. Az IONIQ 5 infotainment rendszere elsőként alkalmazza az új Jong-e grafikus kezelőfelületet, amely különböző beltéri környezeteket – pl. lágy, kifinomult vagy túláradó – kínál.

Télen fűthető kormánykerék és első ülések gondoskodnak az utasok kényelméről.

Az ügyfelek háromféle belső színvilág közül választhatnak. Az alapcsomag Obsidian Black és Dark Pebble Gray/Dove Gray tónusokban választható, míg az opciós színcsomag Dark Teal/Dove Gray kombinációt kínál.


A fenntartható, környezetbarát elektromos jármű funkciók minden életvitelhez alkalmazkodnakAz IONIQ 5 környezeti tudatossága nem merül ki az elektromos hajtásban. A fenntarthatóság a IONIQ márka jövőképének központi eleme, amely a modell minden pontján megnyilvánul, a környezetbarát anyaghasználattól kezdve a természet által ihletett színvilágig.

A belső tér számos tapintási pontját – az üléseket, a tetőkárpitot, az ajtóburkolatokat, a padlót és a kartámaszokat – fenntartható forrásból származó, környezetbarát anyagok borítják, az újrahasznosított PET-palackoktól kezdve a növényi alapú (bio-PET) fonalakig és természetes gyapjúfonalakig; a környezetbarát módon feldolgozott, növényi cserzésű bőrtől kezdve a növényi alapú biofestékekig.

Az IONIQ 5 környezetbarát napelemes tetővel is felszerelhető: ez az akkumulátort töltve javítja a hajtáslánc hatásfokát. A napelemes tetővel megelőzhető az akkumulátor lemerülése, illetve növelhető a hatótávolság.2. MenetteljesítményekAz IONIQ 5-höz elérhető, elektromos hajtási konfigurációk minden ügyfél mobilitási igényeihez igazodnak, anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötni a teljesítmény terén.

A hajtáslánc-kínálat csúcsán a 72,6 kWh-os akkumulátorral társított összkerékhajtású (AWD) konfiguráció áll: ennek rendszerteljesítménye 225 kW; maximális kombinált forgatónyomatéka 605 Nm. Ez a hajtáslánc 5,2 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/órára. Az összkerékhajtást az 58 kWh kapacitású akkumulátorral kombinálva a két villanymotoros hajtáslánc álló helyzetből 6,1 másodperc alatt gyorsítja 100 km/órára a járművet.

Az egy villanymotoros hajtáslánc 160 kW-os (58 kWh kapacitású akkumulátor esetén 125 kW-os), 350 Nm forgatónyomatékú villanymotorja a hátsó kerekeket hajtja (2WD). Ez a konfiguráció a 72,6 kWh kapacitású akkumulátorral 7,4 másodperces 0-100 km/óra gyorsulást tesz lehetővé; ugyanez 58 kWh kapacitású akkumulátorral 8,5 másodperc alatt abszolválható.

Ezen túlmenően az IONIQ 5 akár 1600 kg-os utánfutót is vontathat.

3. JellemzőkOnline kapcsolódás a tökéletes fedélzeti élményértA továbbfejlesztett Bluelink® Connected Car szolgáltatások legújabb verziója egy sor új funkciót kínál, lehetővé téve az utasok számára, hogy okostelefonjuk segítségével vagy szóbeli utasításokkal vezéreljék autójukat, és ezáltal még kényelmesebben és élvezetesebben utazhassanak. Az új Bluelink számos új szolgáltatást kínál, az Online útvonaltervezéstől kezdve az Utolsó útszakaszra vonatkozó navigációs útbaigazításon át az új Felhasználói profil funkcióig.

A Bluelink alkalmazás képes megjeleníteni a gépkocsi hatótávolságát, az akkumulátor töltöttségét, illetve a különböző otthoni vagy nyilvános töltőrendszerekkel történő töltés várható időtartamát. A fejlett akkumulátor-szabályozó rendszernek köszönhetően a felhasználók az időbeosztásuk és pénztárcájuk függvényében időzíthetik a töltést, kiaknázva a csúcsidőn kívüli időszakok kedvezőbb tarifáit.

Az új felhő alapú online útvonaltervezés (Connected Routing) funkció keretében a Bluelink nagyteljesítményű felhő szervere végzi el az útvonalszámítást. Ezzel pontosabban előre jelezhetők a forgalmi adatok, az érkezés várható ideje, illetve megbízhatóbban tervezhetők újra az útvonalak. A vadonatúj IONIQ 5 esetében az adatbázis több töltőpontot jelenít meg a térképen, beleértve azok elérhetőségét, valamint a töltés várható időtartamát. A felhasználó a térképen a töltőállomás ikonjára kattintva megtekintheti, hogy ott váltóáramú, egyenáramú vagy nagyteljesítményű (pl. IONITY) töltési lehetőséget talál-e.

Egyéb Bluelinkhez csatolt funkciók:

  • A távoli profilkezelés a Bluelink felhőben tárolja el a kiválasztott jármű beállításokat. Ezek azután a távolból frissíthetők, illetve lehívhatók a gépkocsiba, személyre szabva az olyan egyéni beállításokat, mint például az üléspozíció.
  • A Jármű állapot értesítés tájékoztatja a vezetőt, amennyiben az ajtózárat nem reteszelték, vagy valamelyik ablak lehúzva maradt.


A távoli töltés funkció lehetővé teszi, hogy az IONIQ 5 vezetője az okostelefonos alkalmazásból, egyetlen gombnyomással a távolból indítsa el, illetve állítsa le a töltési folyamatot. Hűvös időben a távoli klímaszabályozás funkció lehetővé teszi, hogy időzítse az IONIQ 5 előfűtését. Ez nem csupán komfortosabbá teszi a beszállást és az elindulást, de az akkumulátor töltését is kíméli, hiszen a hálózatból veszi fel a fűtéshez szükséges elektromos energiát.

Az IONIQ 5 dinamikus hangfelismerő funkcióján keresztül egyszerű szóbeli parancsokkal vezérelheti az utastéri klímaberendezést, a rádiót, a csomagtérajtó nyitását és zárását, a kormányfűtést, az ülések fűtését és hűtését, valamint további funkciókat. A rendszer érdeklődésre számot tartó navigációs célpontok (POI) kezelésére, valamint az időjárás-jelentés frissítésére is alkalmas.

Az IONIQ 5 prémium BOSE audiorendszerrel rendelkezik. A kiemelkedő zenei élményről a beltér stratégiai pontjain elhelyezett nyolc hangszóró – köztük egy mélynyomó – gondoskodik.

Head-up kijelző kiterjesztett valóság technológiávalAz IONIQ 5 az első olyan Hyundai modell, amely kiterjesztett valóságú Head-Up kijelzőt (AR HUD) alkalmaz, gyakorlatilag kijelzővé alakítva át a szélvédőt. A vezető a kiterjesztett valóság technológia segítségével közvetlenül látóterében, a szélvédőn jeleníthet meg olyan információkat, mint a navigációs útmutatás, a fejlett biztonsági jelzések, vagy az autó környezete. Ennek köszönhetően a vezető gyorsabban tudja feldolgozni az információkat, anélkül, hogy tekintetét levenné az útról.A legmagasabb szintű biztonságot és kényelmet nyújtó vezetőtámogató rendszerAz IONIQ 5 Autópálya asszisztens 2 (HDA 2) rendszere még kényelmesebbé teszi az autópályán történő közlekedést. Az előre tekintő kamera, radarok és navigációs adatok segítségével működő HDA 2 rendszer szabályozza a jármű sebességét és követési távolságát, valamint a forgalmi sáv közepén tartja a gépkocsit. Emellett a sávváltásban is segít a vezetőnek.

A ráfutásos balesetet megelőző rendszer (FCA) képes felismerni a járműveket, gyalogosokat vagy kerékpárosokat, és megakadályozni, hogy ezekkel ütközzünk. A rendszer kereszteződésben történő kanyarodás, kereszteződésen való áthaladás, illetve sávváltáskor szemből érkező jármű esetén is támogatást nyújt. A kereszteződésben történő kanyarodást támogató FCA funkció automatikusan fékez, ha balra kanyarodás közben szemből közeledő járművet észlel. A kereszteződésen való áthaladást támogató FCA funkció észleli az oldalról érkező járműveket, amint a vezető áthalad a kereszteződésen. A sávváltáskor szemből érkező járművet észlelő FCA funkció biztonságosabbá teszi a sávváltás folyamatát. Amennyiben az FCA rendszer sávváltás közben olyan, közeledő járművet észlel, amely átlépett a felezővonalon, automatikusan elkerülő manővert kezdeményez, amennyiben ezzel nem idéz elő másodlagos ütközési veszélyt. Másodlagos ütközés kockázata esetén az FCA rendszer csupán riasztja a vezetőt.

A további félautonóm vezetőtámogató funkciók között említést érdemes az intelligens sebességkorlátozó táblafelismerő rendszer (ISLA), amely az aktuális korlátozáshoz igazítja a jármű sebességét, vagy az adaptív távolsági világítás (HBA), amely a távolsági világítás automatikus lekapcsolásával megakadályozza a szemből közeledő autósok elvakítását.

Az IONIQ 5 számos éberség-felügyeleti funkcióval gondoskodik arról, hogy a sofőr fáradtsága vagy figyelemvesztése ne okozzon balesetveszélyt. A vezető éberségének csökkenésére figyelmeztető rendszer (DAW) megjeleníti a figyelem intenzitását, és figyelmeztető jelzést ad le, amennyiben a vezető figyelme lankad. A DAW hangjelzéssel figyelmezteti a vezetőt, amennyiben a jármű túl sokáig vesztegel egy helyben (pl. lámpánál), és a vezető nem reagál kellő gyorsasággal, amikor előtte megindul a forgalom.

Számos funkció összehangolt működéssel igyekszik megelőzni az ütközést a legváltozatosabb menethelyzetekben. Az aktív holttérfigyelő rendszer (BCA) radar segítségével figyeli más járművek jelenlétét az IONIQ 5 hátsó sarkainál, és szükség esetén a kerekek eltérő mértékű fékezésével kerüli el az ütközést. A BCA rendszer különösen hasznos sávváltás esetén, vagy párhuzamos parkolóhelyről való kiállás során. Egy másik funkció, a holttérfigyelő monitor (BVM) kamera segítségével jeleníti meg a műszeregységben a jármű bal és jobb oldalának a képét, amennyiben a vezető működésbe hozza az irányjelzőt, jelezve sávváltási szándékát.

Az IONIQ 5 a biztonságos kiszállást támogató rendszer (SEA) segítségével gondoskodik hátsó utasainak védelméről. A rendszer közeledő járművek esetén aktiválja az elektronikus gyermekzárat, így megakadályozva a hátsó ajtók nyitását.

A különböző parkolástámogató funkciók a legváltozatosabb helyzetekben egyszerűsítik le a parkolást. A távirányításos intelligens parkolást segítő rendszer (RSPA) lehetővé teszi, hogy a vezető kívülről, távvezérléssel parkolja le járművét, vagy álljon ki azzal egy parkolóból. A funkció párhuzamos és merőleges parkolásoknál is alkalmazható, és az intelligens indítókulcson elhelyezett gomb megnyomásával aktiválható.

A 360 fokos parkoló kamera (SVM) a jármű stratégiai pontjain elhelyezett kamerák segítségével 360 fokos panoráma képet mutat a jármű környezetéről, leegyszerűsítve a parkolást szűk helyen. A hátrameneti parkolási ütközéselkerülő rendszer (PCA) segít elkerülni a tolatás közben előforduló ütközéseket. Ha a tolatókamera vagy a tolatóradarok segítségével akadályt észlel, a PCA rendszer figyelmeztető jelzést ad le, valamint szükség esetén működésbe hozza a fékeket, így kerülve el az ütközést. Az aktív mögöttes keresztirányú forgalomfelügyelet (RCCA) funkció vizuális és hangjelzéssel, vagy a fékek működtetésével segít elkerülni az ütközést, ha a vezető nem áll meg, amennyiben balról vagy jobbról jármű közeledik hozzá.

TöltőhálózatA Hyundai Motor Group a közelmúltban az IONITY vegyes vállalat társtulajdonosává vált. Az IONITY Európa-szerte nagyteljesítményű EV-töltőállomásokat épít és üzemeltet, amelyek fejlett technológiájuknak köszönhetően akár 350 kW teljesítményű töltésre is képesek. A vegyes vállalatban betöltött szerepe révén a Hyundai hozzájárul ahhoz, hogy Európa autópályái mentén tovább bővüljön az IONITY töltőállomások hálózata, így elősegítve az emissziómentes közlekedés szélesebb körű elterjedését.

Bizonyos piacokon az IONIQ 5 vásárlói egy éven át ingyenesen használhatják az IONITY hálózatát, amely a Hyundai új, pán-európai integrált töltési megoldásának, a Charge myHyundai szolgáltatásnak a részét képezi. A Charge myHyundai több mint 200 ezer töltőponthoz kínál hozzáférést Európa-szerte. A felhasználók egyszerűen, egy mozdulattal, kártya vagy az alkalmazás segítségével fizethetik a töltési költségeket. Az ügyfelek az AVN navigációs rendszer segítségével könnyedén megtalálhatják a legközelebbi, rendelkezésre álló töltőállomásokat.

A Charge myHyundai szolgáltatás kezdetben négy európai országban (Franciaország, Olaszország, Norvégia és Svájc) lesz elérhető. 2021 első negyedévétől a nagy-britanniai ügyfelek számára is megnyílik a szolgáltatás. A Hyundai 2021 első félévében további piacokon, így Németországban, Spanyolországban, a Cseh Köztársaságban, Dániában és Svédországban is szeretné ügyfelei rendelkezésére bocsátani a szolgáltatást.4. A folytatásIONIQ: Folytatása következik!A Hyundai új IONIQ márkája a vállalat fenntarthatóság és innováció iránti, erőteljes elkötelezettségét testesíti meg. Az IONIQ márka jelmondatának – ‘villamosított fejlődés a hálózatba kapcsolt életvitelért’ – égisze alatt a Hyundai olyan testre szabott, környezetbarát megoldásokat szem előtt tartva kínál elektromos mobilitási élményt, amely bármely életvitelhez képes alkalmazkodni, megvalósítva az 'emberiséget szolgáló fejlődés' eszményét. Az IONIQ 5 bevezetése az első mozzanat a kifejezetten elektromos járművek elterjesztésében, egyben újabb lépes a vállalat tiszta mobilitási célkitűzéseinek megvalósítása felé.

Az IONIQ 5 bevezetését követően a Hyundai az IONIQ 6 elektromos szedánnal, majd az IONIQ 7 felső kategóriás elektromos szabadidőjárművel bővíti akkumulátoros elektromos típusainak kínálatát.