Hírek


A Hyundai Motor és a Motional legújabb kampányvideója az IONIQ 5 alapú robottaxi biztonságára hívja fel a figyelmet


  • A Hyundai Motor és a Motional 2023 végén kezdi meg a vezető nélküli, IONIQ 5 alapú robottaxi piaci bevezetését Las Vegasban. Az új kampányvideó ennek a premiernek az előkészítését mutatja be
  • A videóban az önvezető robottaxi látható, amint Las Vegas utcáin biztonságosan manőverezve reagál az útjába kerülő szokatlan, kritikus helyzetekre
  • A vezető nélkül közlekedő jármű las vegasi bevezetését követően a két vállalat Los Angelesbe, majd a világ egyéb nagyvárosaiba is elhozza az önvezető robottaxit

SZÖUL, 2023. január 4 – A Hyundai Motor Company közzétette a tisztán elektromos IONIQ 5 modellre épülő, hamarosan piacra lépő robottaxinak (a továbbiakban IONIQ 5 robottaxi) az új kampányvideóját, amelyet a Hyundai Motor Group és az Aptiv vegyes vállalatával, az autonóm közlekedés terén vezető szerepet betöltő Motional vállalattal együttműködésben készítettek.

A kampányvideó bemutatja az IONIQ 5 robottaxi 4. szintű autonóm mobilitási technológiáit, valamint biztonsági szolgáltatásait. A jármű a tervek szerint 2023 végén debütál a világ első számú technológiai rendezvényének, a CES kiállításnak is otthont adó Las Vegasban.

Las Vegasba folyamatosan érkeznek az átutazó vendégek: a koronavírus-járványt megelőző évben, 2019-ben 42,5 millióan keresték fel a világ szórakoztatóipari fővárosát. A turisták többsége taxival vagy fuvarmegosztó szolgáltatásokkal közlekedik a városban; a teljesen önvezető IONIQ 5 robottaxi ezért sokak számára tökéletes megoldást jelent majd a biztonságos közlekedésre.

A kampányvideó bemutatja, hogy ez a közismert idegenforgalmi célállomás milyen különleges szituációkat tartogatott a robottaxi teszt- és adatgyűjtő programja számára.

A videó bemutatja, amint az IONIQ 5 robottaxi több mint harminc fejlett érzékelője – kamerák radarok és lézeres szenzorok –, valamint fedélzeti számítógépes rendszere segítségével biztonságosan, magabiztosan közlekedik a legszokatlanabb környezetben is, ahol nem átlagos járművek (nyújtott limuzinok vagy óriásplakátokat hordozó teherjárművek) és furcsán felöltözött, kiszámíthatatlanul viselkedő gyalogosok között kell manővereznie. Szintén látható a rövidfilmen, amint egy szálloda zsúfolt felhajtóján tapasztalt autóvezetőket idéző módon, figyelmesen és biztonságosan veszi fel utasait.

Az IONIQ 5 robottaxi las vegasi premierjét követően Los Angelesben, majd az Egyesült Államok és a világ más nagyvárosaiban is megjelenik majd. A robottaxi jelenleg zajló „tanulási programja” keretében jelenleg Boston keskeny, kanyargós utcáival, San Diego szintbeni vasúti kereszteződéseivel és védett kerékpársávjaival, valamint Szingapúr bal oldali közlekedésével ismerkedik.

A biztonságos vezető nélküli működést lehetővé tevő, érzékelőkön és vezérlő szoftveren túl az autonóm elektromos járművek a környezet szempontjából is biztonságosabbnak számítanak. Az IONIQ 5 robottaxi működése során egyáltalán nem bocsát ki káros anyagot, így környezetbarát alternatívát jelent a hagyományos gépkocsikkal szemben.

Miután a Hyundai Motor 2022 májusában meghirdette globális manifesztum kampányát, a vállalat számos lehetőséget biztosított a nagyközönség számára, hogy megismerkedjenek robottaxijával. A Hyundai 'Emberiséget szolgáló fejlődés' jövőképe összecseng azzal az állítással, hogy az IONIQ 5 robottaxi „olyan mobilitási megoldás, amely, bár nem igényel emberi sofőrt, tele van emberiességgel.”